You are currently viewing Създаване и ранна история на Kimberly-Clark.

Създаване и ранна история на Kimberly-Clark.

Kimberly Clark and Co. е основана през 1872 г. от Джон Кимбърли, Хавила Бабкок, Чарлз Кларк и Франклин Шатък в гр. Нийна,  щата Уискънсин, САЩ, с уставен капитал от 42 000 ЩД. Първият бизнес на групировката са хартиени фабрики, а в 1914 г. тя развива целулозния памук, заместител на памука, използван от армията на Съединените щати вместо хирургически памук през Първата световна война. Сестрите в армията го използвали за дамски превръзки, а шест години по-късно фирмата представя първия в света продукт за дамска хигиена, наречен „Kotex”.  Продуктът е последван от „Kleenex”, носните кърпички за еднократна употреба, въведени през 1924 г. Kimberly & Clark се присъединяват към Ню Йорк Таймс Къмпъни, за да създадат печатница за вестникарска хартия в Капускасинг, Онтарио, Канада. През 1928 г. официалното име на компанията вече е Kimberly Clark.

През 50-те години на 20 век фирмата за иновационни санитарни продукти се разраства и се позиционира в Мексико, Германия и Обединеното кралство. Откриват се нейни подразделения в още 17 страни през 60-те. Интерес представлява фактът, че компанията за хартиени и санитарни продукти основава авиокомпанията Мидуест Експрес от своя собствен авиоотдел през 1984. В следващата година главното седалище на фирмата се премества в Ървин, Тексас. Под вещото ръководство на Ървин Смит от 1971 до 1991 г.  от компания – производител на хартия Kimberly – Clark се превръща в консуматор на такава.

През 1991 г.  компаниите – собственици на хартиената фабрика в Капускасинг я продават, а през 1994 г. Kimberly – Clark встъпва в джойнт-венчър за производство на продукти за лична хигиена в Аржентина.  Разширявайки дейността си още повече, Kimberly Clark купува фабриките на VP-Schickedanz (Германия), Handan Comfort и Beauty Group (Китай).  През 1995 г. фирмата купува Scott Paper, а през 1997 тя продава 50% от акциите си в канадското й подразделение на фирмата Kruger. След това  Kimberly – Clark закупува производство на бебешки пелени за еднократна употреба в Испания и Португалия, както и фирмата за производство на еднократни хирургически маски Tecnol Medical Products. Стъпвайки твърдо на немския, швейцарския и австрийския пазар, компанията дава 365 млн. ЩД за дяловете на холдинга Аттисхолц – производител на салфетки и кърпички. Kimberly – Clark добавя в производството си и медицински продукти. През 2000 г.  внушителен бизнес-ход издига компанията на върха на класацията за производители на пакетирани санитарни стоки в Тайван.  Фирмата поглъща и други по-малки тайвански, полски, италиански и африкански компании.  През 2002 г. Kimberly – Clark закупува дял на австралийски гигант за пакетирани хартиени изделия. Амбицията на фирмата е да увеличи капитала си на 1 млрд.  долара до 2015 г.

В началото на 2004 г.  изпълнителният директор на Kimberly – Clark Томас Фолк започва изпълнението на зададения една година по-рано глобален бизнес-план на компанията. Този план представлява обединяване на филиалите й за производство на продукти за лична хигиена и хартиени изделия в Северна Америка и Европа, което да задоволи нарасналото потребление на тези изделия, и по-специално на бебешки пелени продукти за лична хигинена на азиатския, латиноамериканския, източноевропейския и други пазари по света.